Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Żywienie jest jednym z podstawowych czynników odpowiedzialnych za zdrowie. Rola żywienia dla pacjenta przebywającego w warunkach szpitalnych jest szczególnie istotna. Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu jest bardzo ważnym elementem leczenia . Żywienie szpitalne ma zapewnić chorym pacjentom dostarczanie żywności zabezpieczającej ich całodobowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze oraz spełniać wymagania dotyczące przestrzegania zasad higieny żywności, dlatego dla każdego pacjenta przebywającego w naszym szpitalu lekarz zaleca odpowiednią dietę, dobraną do stanu zdrowia. Zdajemy sobie sprawę, że jej zaakceptowanie przez pacjenta niekiedy nie jest łatwe. W związku z ogólnym złym samopoczuciem psychofizycznym spowodowanym chorobą, odmiennymi nawykami związanymi z kulturą spożywania posiłków, niemożnością jedzenia „tego na co ma się ochotę".
Pacjenci przebywający w oddziałach szpitalnych otrzymują średnio 3 - 5 posiłków dziennie spośród kilkunastu diet. W każdym oddziale do dyspozycji pacjentów są kuchenki do przygotowania lub podgrzania potraw.
Głównym zadaniem Sekcji Żywienia jest przygotowywanie, zdrowych, wartościowych posiłków dla pacjentów przebywających w oddziałach szpitalnych. Zatrudniony w nim personel systematycznie przechodzi szkolenia z zakresu higieny produkcji żywności, a system jakościowy HACCP jest na bieżąco monitorowany i weryfikowany.
Jadłospisy dzienne, z którymi pacjenci mogą się zapoznać, są wywieszone na tablicach informacyjnych znajdujących się na korytarzu oddziału. Informacje dotyczące możliwości występowania w posiłkach potencjalnych alergenów znajdują się w jadłospisach.
Posiłki dostarczane są do poszczególnych oddziałów w godzinach:
śniadanie godz. 7:30-8:30
obiad godz. 12:00-13:00
kolacja godz. 17:00-18:00
Godziny wydawania posiłków zależne są od potrzeb i możliwości w poszczególnych oddziałach i mogą być przesunięte ze względów medycznych. Pacjentowi przebywającemu w trakcie wydawania posiłków na badaniach lub konsultacjach, a któremu został przydzielony posiłek, będzie wydany niezwłocznie po powrocie pacjenta na salę chorych (posiłek zostanie podgrzany). W oddziałach prowadzone są zajęcia edukacyjne z zakresu zasad zdrowego żywienia.
Menu jest ustalane na podstawie opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia wytycznych w zakresie zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Jadłospisy dzienne są planowane dla różnych rodzajów diet, zgodnie z obowiązującymi w poszczególnych jednostkach chorobowych zasadami żywienia.
Obejmuje on następujący układ diet:
dieta podstawowa
dieta łatwostrawna
dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczów
dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających działanie soku żołądkowego
dieta bogatoresztkowa
dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
dieta ubogoenergetyczna
dieta bogatobiałkowa
dieta niskobiałkowa
dieta eliminacyjna
dieta papkowata
dieta płynna
dieta płynna wzmocniona
oraz modyfikacje diet
bezjajeczna
bezglutenowa
bezmleczna
wegetariańska
modyfikacja indywidualna
Pacjent ma prawo do spożywania innych produktów niż posiłki szpitalne, jednak powinien to skonsultować z lekarzem lub pielęgniarką.
W oddziałach szpitalnych znajdują się lodówki na żywność pacjentów. Celem wyeliminowania ryzyka zakażeń, żywność należy przechowywać zgodnie z instrukcją znajdującą się na tych lodówkach.
Ze względów sanitarno-epidemiologicznych prosimy o przestrzeganie poniższych zasad:
Produkty spożywcze przed umieszczeniem w lodówce należy szczelnie opakować oraz opisać imieniem i nazwiskiem pacjenta, zapisać datę umieszczenia produktu w lodówce.
Czas przechowywania produktów spożywczych:
dla produktów otwartych - 72 godziny (3 dni) od chwili umieszczenia w lodówce
dla produktów zamkniętych – według daty przydatności do spożycia umieszczonej na opakowaniu.
Po upływie terminu przydatności do spożycia, produkty będą USUWANE z lodówki. Pacjenci opuszczający oddział proszeni są o zabranie produktów, które umieścili w lodówkach.
Każdy pacjent, którego leczenie poszpitalne wymaga stosowania diety, wychodząc ze szpitala otrzymuje wskazówki pisemne określające produkty i potrawy dozwolone oraz techniki sporządzania potraw. Ze względu na dbałość o wysoki poziom usług przeprowadzamy anonimowe badania ankietowe, w których pacjenci mogą wypowiedzieć się na temat jakości posiłków.